duminică, 26 iunie 2016

Cum alegem jucăriile pentru copii?

Cred că cel mai des cuvânt pronunțat la noi în casă este: JUCĂRII
De ce oare?
În primul rând e pentru că există 3 spiriduși în casa noastră și cel mai mare a trecut cu vreo 4 luni de cei patru anișori. So, activitatea principală la noi în casă: JOACA 
Au treabă de zor cu multitudinea de jucării și piticii și părinții. Diferența e că cei din urmă se joacă mai ales cu adunatul lor... dar asta e partea relativ ușoară. Mai complicat e atunci când se blochează aspiratorul cu vreo jucărie sau când scrâșnești din dinți după ce ai călcat pe-o jucărie mai țepoasă. 
Bineînțeles că se aud și strigăte cum ar fi:
- Mama, mi-a luat jucăria...
- Mama vreau jucăria aia, nu aia ..........etc. 
 
La noi s-au adunat mult prea multe jucării și mă întreb cât la sută din ele sunt cu adevarat folositoare? (în sensul că dezvoltă imaginaţia, creativitatea, capacitatea de adaptare și relaționare, motricitatea şi gândirea)
Părinte drag, încă o sarcină: alegerea jucăriilor

Pare lucru simplu, însă nu e deloc așa. Cel mai important aspect cred că este siguranța copilului nostru. Și atunci te gândești dacă acea jucărie nu-i pune viața în pericol, apoi ce materiale și vopsele folosesc. Este important de știu că cele mai bune jucării sunt cele din materiale naturale cum ar fi lemnul, bumbac, lână. Despre aceste materiale se spune că ”vorbesc sufletului copilului”. De asemenea vopsele utilizate trebuie să fie netoxice și cu finisaje impecabile pentru a nu provoca răni în timpul jocului.

Am citit recent un articol despre alegerea jucăriilor în spiritul Waldorf și mi-am dat seama cât de puține lucruri știu despre jucării. În articolul cu pricina se spunea faptul că părintele trebuie să facă o scurtă analiză când cumpără o jucărie:
  • Este o jucărie frumoasă?
  • Transmite emoții pozitive?
  • Lasă loc pentru imaginație?
  • Este de ajutor jocului imitativ?
  • Are semnificații multiple?   
Nu mi se pare simplu deloc... mai ales că magazinele sunt ticsite cu jucării și multe din ele de o calitate îndoielnică. 
Vă adresez întrebarea dragi părinți: 
Voi cum alegeți jucăriile pentru cei mici?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu