sâmbătă, 11 august 2018

Care sunt diferențele între mamografie și ecografie mamară?

De cele mai multe ori, mamografia si ecografia mamara sunt confundate, multe dintre femeile care ajung sa aiba nevoie de o astfel de procedura nestiind care sunt diferentele. Adevarul este ca exista asemanari, ambele reprezentand investigatii imagistice ale sanilor. Diferentele sunt destul de mari, insa. Mamografia este mai dureroasa si mai periculoasa, fiind realizata prin intermediul razelor X, in timp ce ecografia este sigura, insa nu ofera la fel de multe detalii.


Ce este mamografia?


Este una dintre principalele modalitati prin care se detecteaza cancerul de san sau diverse malformatii la nivelul sanilor. Este foarte eficienta, in conditiile in care detecteaza cu precizie masele solide, spre deosebire de ecografie care detecteaza doar masele lichide de la nivelul sanilor.
Din pacate, pentru investigatie se folosesc raze X, care sunt destul de periculoase. Este adevarat ca sunt in cantitati reduse fata de radiografiile pulmonare sau ortopedice, insa daca este facuta de foarte multe ori poate sa fie destul de periculoasa.
In ciuda efectelor negative, mamografia este recomandata femeilor de peste 45-50 de ani o data pe an. Conform medicilor, sunt cateva lucruri de retinut in ceea ce prveste mamografia:
  • Are rareori un diagnostic gresit, rata de eroare fiind de sub 10%;
  • Nu trebuie sa fie facuta la femei de pana in 40 de ani, fiind inutila si destul de periculoasa;
  • Daca este indicata, trebuie sa se respecte urmatoarele reguli pentru a fi eficienta: inainte de investigatie nu se consuma cafea si se respecta intru totul sfaturile oferite de medic.

Ce este ecografia mamară?


Este o tehnoca de imagistica a sanului pe care orice femeie ar trebui sa o faca cu o frecventa destul de mare. Aceasta foloseste ecografe, nu este periculoasa, dat fiind faptul ca nu emite radiatii si este destul de eficienta pentru depistarea formatiunilor suspecte. Este adevarat ca nu este la fel de eficienta ca si in cazul mamografiei, insa daca sunt respectate o serie de reguli, se dovedeste a fi o solutie foarte buna.
Femeile care doresc sa faca o ecografie mamara trebuie sa aiba in vedere:
  • Aceasta se face in ziua 3-12 a ciclului menstrual;
  • Nu necesita o pregatire prealabila, asadar, poate sa fie efectuata oricand;
  • Este nedureroasa si nu are efecte adverse.
Aceste doua analize sunt, de cele mai multe ori, primul pas pentru un diagnostic, ulterior fiind necesare o serie de analize paraclinice. Ceea ce este bine este faptul ca pot fi analize de rutina, care nu costa mult si care pot depista o boala grava din timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu