marți, 29 septembrie 2015

Afirmă-te pe plan european

Pentru că părerea ta contează...

Reprezentanța Comisiei Europene își propune să-i încurajeze pe jurnaliști și bloggeri să se specializeze în analiza informațiilor care provin de la instituțiile europene și a subiectelor europene în general și, ca urmare, lansează concursul REPORTER și BLOGGER EUROPEAN.

Jurnaliștii și bloggerii sunt invitați să trimită, până pe 30 octombrie 2015, articole și materiale proprii, pe teme europene, publicate în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2015, pentru a fi evaluate de un juriu. Concursul are 8 secțiuni, deci ai de unde să alegi dacă vrei să te implici. Mai multe detalii aici

Concursul are o tradiție îndelungată, cu o primă ediție  în 2002, însă ediția 2015 are o noutate absolută: concurenții își pot încerca puterile de “social media admin”, și astfel vor avea o zi pe mână conturile de facebook și twitter ale Reprezentanței. 

 Ți se pare o provocare? Te implici?

Poate vreunul dintre voi este preocupat (ca și mine) de problema organismelor modificate genetic (OMG) și aduce mai multă lumină în jurul acestei aspect, care nu arde ca și situația imigranților, ci mocnește...
Îmi pun întrebarea ce foc e mai periculos? 

OMG  = orice organism, cu excepția celui uman, al cărui material genetic a fost modificat altfel decât prin încrucișare și/sau recombinare naturală sau orice entitate biologică capabilă de reproducere sau de transferare de material genetic (definiție conform Legii nr. 214/2002)

O definiție proprie OMG = Oh, My God !

Îarăși mă întreb: Câți  din populația României sunt familiarizați cu termenul? 
Câți agricultori au habar de OMG? Sau nu prea contează ... dacă ne umple porumbul hambarele nu mai contează nimic...chiar dacă institutele oncologice sunt la fel de pline.

Am o multitudine de întrebări legat de acest aspect și prea puțin, mult prea puțin am auzit câte-o dezbatere prin presă. A...nu aduce audiență ca și Drăgușanu sau Tonciu (iertați-mă, fetelor, nu e vina voastră) sau poate nu am studiat eu cum se cuvine presa?

Relativ îmbucurător pentru mine este o știre în care Comisia Europeană propune modificarea legislației UE astfel încât statele membre să aibă mai multă libertate în ce privește restricționarea sau interzicerea utilizării, pe teritoriul propriu, a Organismelor Modificate Genetic (OMG), în hrana populației (produse alimentare) sau a animalelor (furaje).

Subliniez relativ din două motive:

1. ”Concluzia desprinsă de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în colaborare cu statele membre, cu privire la fiecare OMG individual prezent pe piață este că sunt sigure.
EFSA monitorizează toate publicațiile științifice noi care ar putea avea un impact referitor la siguranța OMG-urilor autorizate și, până în prezent, niciuna nu a schimbat vreodată concluziile avizelor adoptate de EFSA.”
  E bine de știut că până în prezent ... să ne așteptăm ca pe viitor să se schimbe? Cercetările făcute au fost suficiente? Care e durata desfășurării cercetărilor?
2. România va decide dacă utilizează OMG. 
Cine va decide, fraților? Bravii noștrii conducători care sunt trup și suflet pentru bunăstarea națiunii ?

Imagini pentru omg organisme modificate genetic
 
E foarte în trend expresia ești ceea ce mănânci și un exemplu sugestiv sunt păsările flamingo care sunt roz din cauza algelor consumate. Oare noi cum o să arătăm după consumul acestor OMG-uri?
                                       Imagini pentru semnul intrebarii

Un scandal uriaş internaţional a izbucnit în luna septembrie a  anului 2012 în domeniul securităţii alimentare, după ce oameni de ştiinţă francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb modificat genetic. Studiul a provocat critici dure din partea altor experţi, susţinători ai Organismelor Modificate Genetic (OMG) care au pus la îndoială metodele de cercetare,
Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto (porumb ce se cultivă și pe teritoriul României). La capătul acestui experiment, şobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

Ce mai e de spus după o asemenea cercetare? Bine că mai există oameni ca José Bové (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franţa din Parlamentul European) cunoscut militant împotriva OMG-urilor.

Spuneți voi mai multe! Înscrieți-vă la concurs!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu