joi, 22 martie 2018

4 tipuri de imagini oferite de ecografe


Ecograful este un aparat cu ajutorul caruia se poate crea o adevărata harta a organelor interne și care , odata cu evolutia tehnologiei, a ajuns din ce in ce mai precis. Daca la inceput, singurul rezultat pe care il putea oferi o ecografie era o imagine 2D, astazi, imaginile generate de un ecograf pot fi variate si pot oferi o eficienta uriasa, in functie de necesitati.
Alegerea tipului de imagine obtinuta prin ecografie ii apartine doctorului si depinde in functie de calitatea aparatului folosit si scopul procedurii.

Care sunt tipurile de imagini oferite de ecografele moderne?

Ecografia 2D. Este cea mai comuna si prezinta imagini bidimensionale scanate in interiorul corpului. Dupa mai bine de jumatate de secol de folosire a ecografelor, exista multi medici care se bazeaza exclusiv pe ecografia 2D. Aceasta nu este eficienta in toate situatiile, dar poate oferi informatii valoroase.

Ecografia 3D. In ultimii ani, aparatura moderna a permis proiectarea imaginilor 2D in reprezentari tri dimensionale. Acest lucru este posibil prin scanarea tesutului din mai multe unghiuri si restructurarea datelor intr-o imagine complexa. Scopul ecografiilor 3D este acela de a oferi imagini mult mai realiste, mai ales atunci cand este vorba despre dezvoltarea unui fetus.

Ecografia 4D. Reprezinta cea mai realistica solutie imagistica, care creaza imagini in miscare, in timp real. Posibilitatea de a vedea imagini realiste ale unui bebelus nenascut, este extrem de importanta pentru majoritatea parintilor. Nu doar acesta este scopul ecografiei 4D, insa, ci si acela de a descoperi eventuale anormalitati ale organelor fetusului sau ale organelor adultilor, care nu pot fi observate cu ajutorul unui ecograf 2D.

Ecografia Doppler. Acest tip de ecografie se bazeaza pe efectul Doppler, denumit dupa cel care l-a descoperit. Practic, ecografia doppler poate sa analizeze miscarea celulelor din sange, cu ajutorul unor ultrasunete reflectate de acestea. Foarte multi cardiologi si neurologi prescriu acest tip de ecografie, in conditiile in care ofera informatii foarte importante. Ecografia Doppler este un instrument foarte bun si pentru diagnostice puse in oftalmologie, endocrinologie sau reumatologie.

Dat fiind faptul ca traim intr-o lume din ce in ce mai performanta din punct de vedere medical, necesitatea unei ecografii trebuie sa se concretizeze prin folosirea unui aparat de buna calitate. Astfel, cei care se afla in pielea pacientilor trebuie sa caute acele clinici care folosesc ecografe cat mai performante, iar medicii trebuie sa aiba in vedere achizitia frecventa a unei aparaturi noi.
O gama variata de ecografe o gasiti la firma Ultrasonic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu