marți, 30 ianuarie 2018

Ecografe profesionale – siguranța în utilizare


Diagnosticarea cu ultrasunete folosind ecografe profesionale reprezintă o modalitate imagistică utilă într-o gama largă de aplicații clinice, în special in diagnosticarea prenatală. Până în prezent, se zice că nu există nicio dovadă care să arate că ecografiile cu ultrasunete au produs vreun prejudiciu oamenilor (inclusiv fatului in curs de dezvolvare).

Cu toate acestea, multe viitoare mame sunt grijulii și preferă să se informeze cât mai complet în ceea ce privește realizarea ecografiilor. Un lucru este cert: utilizarea cu moderație a ecografelor este de multe ori benefică pentru mama și pentru făt.
Diagnosticarea cu ecografe este in general percepută de către utilizatori, medici si pacienti ca o tehnică sigură, fără efecte adverse. Avand în vedere că ultrasunetele sunt utilizate pe scară largă în timpul sarcinii, este esențial ca toți practicienii să se asigure că utilizarea lor rămane sigură. Ecografia determină efecte mecanice si termice în țesuturi – acestea sunt intensificate pe măsura ce puterea de ieșire este mărita.
Cele mai multe tipuri de scanări cu ecografe sunt mai puțin îngrijoratoare decât cele de examinare obstetrică. Deasemeni ecografele pot fi folosite și în diferite alte examinari non-obstetrice (inclusiv ginecologice, neonatale, oftalmice, abdominale generale, cardiace etc.).

Ecografele – cât sunt de sigure?

În ultimul deceniu, a existat o tendintă generală de creștere a folosirii ecografelor, prin introducerea imaginilor cu Doppler color (ecografe color)si a unor cerințe mai mari privind imagistica in modul B, bidimensional.
Ca raspuns la aceste cerințe, organismele în domeniu au emis mai multe recomandări în ceea ce privește folosirea ecografelor. În plus, reglementările recente au schimbat accentul de responsabilitate – operatorul are acum o responsabilitate mai mare în ceea ce privește folosirea ecografelor în condiții de siguranță.
In ciuda faptului că folosirea ecografelor este sigură, imagistica cu ultrasunete implică aplicarea unei energii asupra organismului și ar trebui sa fie folosită doar pentru diagnosticul medical, doar de către persoane bine instruite în utilizarea sigură si corectă.
Acest lucru necesită o bună cunoaștere a setărilor ecografelor profesionale și o înțelegere cât mai bună a efectului acestor setări asupra potentialelor efecte bio-termice si mecanice.
O abordare fundamentala în utilizarea în condiții de sigurantă a ecografelor profesionale este setara pe o putere de ieșire scazută si a unui timp scurt de scanare, în concordantă cu informațiile necesare pentru formularea diagnosticului.
Aceste este principiul ALARA (as low as reasonably achievable). În anumite situații este rezonabil să se utilizeze timpi de examinare mai mari decât în alte cazuri: de exemplu, riscurile de a nu detecta o anumită anomalie fetală ar trebui să fie cântarite ca fiind mai mici decat riscul de a provoca anumite daune din cauza unor efecte biologice.
În consecintă, este necesar ca operatorii care folosesc ecografele profesionale să fie bine instruiți și informați atunci când trebuie să ia astfel de decizii.

Ecografia este o energie mecanica ce determină un val de presiune care se deplaseaza prin țesuturi. Reflexia si întoarcerea efectelor la traductor sunt folosite pentru formarea imaginii necesare diagnosticului.
Pentru ecografe profesionale vizitați site-ul Ultrasonic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu