luni, 27 martie 2017

Mâncare cu notificare

Îndemnul lui Hipocrate, care spunea ”mâncarea să-ți fie medicament”, ar trebui să ne călăuzească mereu în alegerea alimentelor.

Niciodată în evoluția omenirii nu a existat posibilitatea procurării hranei atât de ușor,  cât și această diversitate a alimentelor care sunt aduse de la sute, mii sau uneori zeci de mii de kilometri distanță. O plimbare până la cel mai apropiat supermarket te poate face deținător de somon din Alaska... mă rog, e și aici o condiție: să ai bani, căci fără ei, poți doar să admiri cât de bine e aprovizionat supermarketul.

Diversitate este, calitate este si nu prea...la fel de actual ca și îndemnul de mai sus e și zicala ”nu tot ce zboară se mănâncă”. Rafturile, piețele abundă în alimente însă, adeseori de o calitate îndoielnică:  legume, fructe mai degrabă toxice decât sănătoase, stropite în exces; carne cu hormoni și antibiotice, produse din lapte dar fără lapte, pâinea noastră cea de toate zilele colcăie de E-uri și amelioratori... Hrana cu adevărat hrănitoare (pleonasm voit), alimentele curate sunt pe cale de dispariție...  Unora (prea puțini)le pasă, altora (prea mulți )nu;  mă refer aici atât la consumatori cât mai ales la producători. Dacă banul este zeul producătorului și nicidecum dragostea de semeni, apoi vai de cei care consumă. Fiecare cu conștiința lui, dar ceva însă, mă irită la maxim: producători păcălici, i-am numit eu...pe lângă faptul că denaturează alimentele mai vor să te si păcălească că ei au ceva de calitate. Un exemplu, ca să fie pe deplin înțeles ce am vrut să zic: ambalat în clasicul ambalaj de unt, cu litere cât jumătate pachetul scrie clar UNT, iar cu litere abia vizibile, se menționează 50% grăsimi vegetale.

Cât despre consumatori, întâlnim:
  •   ignoranți - atâta vreme cât stomacul e plin nu contează ce mănâncă;
  • neștiutori - chiar nu sunt informați că unele alimente nu aduc nici un beneficiu organismului, ba dimpotrivă;
  • informați - cărora le pasă de ceea ce mănâncă, preferă alimentele calitativ superioare și evident le achiziționează în măsura în care bugetul le permite

Dragi consumatori, ce spuneți despre ideea de #mâncarecunotificare ?

Iată că cei de la Caroli Foods au avut-o... să vedem despre ce este vorba: 
 
Pentru a evidenția că produsele Caroli sunt păstrate la temperatura optimă, respectiv la 2-8°C, cele 3 SKU-uri de Salam Semenic Extra de la Caroli au de acum o eticheta inovatoare, cu cadran termosensibil.
Acest cadran termosensibil își schimbă culoarea în functie de temperatura produsului:
  •    sub 8°C are culoarea verde
  •    peste 8°C incepe să sa coloreze in galben
Când cadranul termosensibil începe să se coloreze în galben este un semn de atenționare că produsul trebuie reamplasat la rece, sub 8°C. 
  E evident că nu numai termenul de valabilitate contează. Așa că, fiți cu ochii pe eticheta inovatoare, cu
cadran termosensibil, denumită Carolimetrul Termic.

 Mi-ar plăcea agest gen de notificare la toate produsele: o aparatură simplă, accesibilă la raioanele de cumpăraturi care să-mi spună cantitatea de pesticide dintr-un fruct, dacă am sau nu, hormoni în bucata mea de carne, conservanți și alte elemente ce dăunează sănătății...dar cred că va mai dura muuultă vreme până să se ajungă la așa ceva.

Până atunci dragi cititori, fiți consumatori informați, și urmând îndemnul lui Hipocrate, alegeți în cunoștință de cauză ce puneți pe masa voastră și a copiilor voștri!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu